Policy elevboende
Nordvik Utbildningar ska erbjuda alla elever en trygg, trivsam och lugn miljö och vårdnadshavare ska vara trygga i att så är fallet. Då det är många ungdomar som bor tillsammans på Nordvik så är det viktigt att vi har gemensamma värden, riktlinjer och rutiner som vi följer och förhåller oss till. Tydliga regler och lika behandling hjälper oss i det arbetet och det är viktigt att alla boende har vetskap om vilka riktlinjer som gäller. Vi vill att alla ska kunna trivas på Nordvik och att vi tillsammans skapar positiva minnen för livet. Vi tror på alla människors lika värde och rätt till kunskap samt värdesätter de kvaliteter som mångfald bidrar till.
Som vårdnadshavare/kontraktsinnehavare är det därför viktigt att du tillsammans med ditt barn går igenom vad som gäller. Policyn skickas ut vid signering av hyreskontraktet.
Hyresavtalet
Hyresavtalet gäller från skolstart (inflyttningsdatum) till läsårets slut.
Hyresbeloppet är en läsårsavgift uppdelad på nio, lika stora, betalningsperioder och debiteras månadsvis, det sista datumet i innevarande månad, för perioden september – maj. Det vill säga att första betalning sker senast den 30/9.
Rutiner för fakturering: Fakturorna för boendet skickas med e-post till ansvarig vårdnadshavare/kontraktsinnehavare.
I hyresbeloppet ingår kost och rumshyra, men inget avdrag görs för frånvaro vid APL, ledighet, sjukdom eller liknande.
Hyresavtalet skrivs med en av vårdnadshavarna. Det innebär att den vårdnadshavaren är betalningsansvarig och har ansvar för sitt barn och boende/rum till dess hen avslutat sina gymnasiala studier.
Om betalning uteblir följer vi relevanta lagar och regler när det gäller, uppsägning av kontrakt i förtid, påminnelse, inkasso och överlämnande till kronofogde. Vid obetald hyra och ej reglerad skuld kan boende inte längre erbjudas.
Inackorderingstillägg
Inackorderingstillägg för boendet söker du i din hemkommun. Det är hemkommunen som beslutar om ni är berättigade till inackorderingstillägg eller ej. Om du på webben söker ”inackorderingstillägg” samt namnet på din hemkommun så brukar man hitta rätt. Om man har inackorderingstillägg så brukar man inte få busskort.
Hemförsäkring
Varje kontraktsinnehavare/boende behöver ha en egen hemförsäkring och tillse att den egna hemförsäkringen täcker även rum på elevboendet på Nordvik.
Obemannat nattetid mellan 21.30 – 07.00 samt helger och lov
På nätter, helger och lov finns ingen personal på Nordvik, därav vill vi att eleverna åker hem under helger/lov och kommer till Nordvik på måndag morgon eller efter lovets slut. I undantagsfall kan det finnas särskilda skäl att stanna över lov/helgen eller komma söndag kväll, första gången sker detta alltid i samråd med Nordvik, vårdnadshavare och elev.
Vid behov av stanna över helgen eller behov av att komma på söndag kväll meddelar du boendevärd Lena Norberg lena.norberg@naturbruk.net, eller skriver upp dig på anvisad lista senast torsdagen, så att hon kan uppdatera våra förläggningslistor som av säkerhetsskäl finns tillgängliga för räddningstjänsten.
På grund av överenskommelsen med räddningstjänsten om uppdaterade förläggningslistor så ses det som en störning/avvikelse på boendet om inte anmälan om ankomst söndag eller behov av helgvistelse efterföljs.
Vid sjukdom och ohälsa
På grund av smittorisk samt på grund av ev. behov av tillsyn vid sjukdom så får den boende inte vara kvar på elevboendet vid sjukdom. Låt därför era ungdomar vara kvar hemma om de blir sjuka under helgen och hämta dem om de insjuknar under veckan.
Kom ihåg att även frånvaroanmäla din ungdom från skolan om den blir sjuk eller insjuknar. Boendepersonalen kan inte sjukanmäla ungdomen från skolan.
Vårdnadshavare och elev ansvarar över intag av ev. föreskriven medicin och att medicinen förvaras på ett säkert sätt på rummet i boendet. Det finns ingen Alvedon, Ipren eller annan receptfri medicin att tillgå på Nordvik och personalen köper inte ut detta. Vi skjutsar inte heller till planerade besök på vårdcentral, tandläkare eller sjukhusbesök utan det är vårdnadshavarens ansvar.
Vid fysiskt insjuknande/psykisk ohälsa tas kontakt med vårdnadshavare även om eleven är över 18 år. Utifrån en gemensam bedömning beslutas om hen omedelbart behöver hämtas från sitt boende och vid allvarlig sjukdom eller händelse eventuellt avsluta sitt boende på Nordvik. Boendepersonalen kan lämna över information även till elevhälsan och elevens mentor om det överenskoms med elev eller vårdnadshavare.
Gäster på boendet
Det skapar trygghet bland personal och boendekamrater att veta vilka som är på besök.
Vid besök av utomstående på boendet ska därför alltid fritidsledare eller boendevärd meddelas.
Vid eventuell övernattning av utomstående skall det ske i samråd med Nordviks personal, vårdnadshavare och elev.
På grund av den otrygghet som det skapar hos andra boenden om vi inte vet vilka som vistas på anläggningen så räknas det som en störning/avvikelse på boendet om inte besök meddelas fritidsledare eller boendevärd.
Vill vårdnadshavare/familjemedlem besöka den boende på Nordvik och övernatta i ett eget rum så finns det även möjlighet att hyra enkelrum på Nordvik för 300 kr/natt. Kontakta i så fall boendevärd Lena Norberg.
Djur på boendet
Om hund tas med till boendet finns särskilda regler och särskilt kontrakt för hundgård.
Hundar får under lektionstid inte lämnas ensamma på boendet. Beslut om undantag kan meddelas vid svår kyla av hundinstruktör.
Hundarna ska vara kopplade på Nordviks område och hundbajs ska plockas upp och slängas i brännbara sopor.
För smådjur och kaniner krävs godkända burar. Smådjur och kaniner får inte lämnas ensamma lösa i rummet. Egen katt får tyvärr inte tas med till Nordvik.
För er kännedom har vi, i vår hundutbildning, samarbete med polisen där de visar sitt arbete med tjänstehundar. Det kan därför förekomma att olika lokaler och ibland boendeutrymmen besöks av polishund i samband med detta. Detta meddelas i utbildningen vid de tillfällen det är aktuellt och brukar inte påverka smådjuren.
Inredning av rum
Dessa möbler finns i rummet, säng, skrivbord, stol. Vill eleven byta ut sängen till en privat säng måste personal kontaktas. Andra möbler i rummet får inte bäras ut.
Gemensam städning
För att det ska vara trevligt för alla att vistas på elevhemmen så städar städar de boende gemensamt de allmänna utrymmen på boendet enligt schema. För att rummen ska vara i fortsatt gott skick så har boendevärd städkontroll en gång i månaden. Städkontrollerna aviseras i god tid och görs på en tid när den boende är på plats.
Husmöten
För att skapa goda förutsättningar kring gemensamma frågor har vi husmöten någon gång per termin. Ett husmöte är ett möte där alla från samma boende samlas och lyfter frågor som på olika sätt har med boendet att göra. Det kan handla om frågor som uppstått gällande trivsel, gemenskap, disk, städschema mm. Alla ska ha möjlighet att lyfta sina frågor och tiderna för mötena anslås i matsalen. Det är obligatoriskt att delta i de husmöten som hyresvärden genom boendevärd kallar till.
Fritidsråd/boenderåd
Boendevärd har ett par gånger per termin fritidsråd med boenderepresentanter från de olika boendena. De boende i varje hus har rätt att utse en representant som företräder dem. I detta råd tar vi upp frågor så som gemensamma aktiviteter på fritiden, mat, andra önskemål eller önskemål om eventuella förändringar. Eventuella förändringar, renoveringar eller investeringar som hyresvärden funderar på kan också lyftas för samråd i rådet för att få ungdomarnas kloka synpunkter innan beslut.
Lås och nycklar
Dörr till rum ska alltid vara låst när det lämnas under dygnet för att minimera risken för stöld och oinbjudna gäster. De flesta hemförsäkringar kräver också att dörrar hålls låsta.
Vid borttappad rumsnyckel debiteras innehavare av hyreskontraktet 3 000 kr för byte av lås.
Om nyckel glöms på exempelvis hemorten och personal behöver åka till Nordvik för att låsa upp den boendes dörr under obemannade tider så som helger eller under vardagar mellan kl 21.30-06.00 så debiteras innehavare av hyreskontrakt 500kr på grund av extra utryckning av personal. Upplåsning av dörr under bemannade tider görs utan kostnad.
Felanmälan i rum/boende
Anmäl ev. fel i rummet/boende via mejl till fastighetsansvarig Leif Melin leif.melin@naturbruk.net för åtgärd. Skriv namn, boende, rumsnummer och vad felanmälan gäller.
Rutin vid uppsägning, utflytt eller byte av boende
Har den boende önskemål om att byta av rum/boende under terminen ska det föregås av en dialog mellan boendevärd, vårdnadshavare och den boende. Därefter fattas ett beslut utifrån varje situation.
Alla som ska flytta ut från sitt boende eller byta rum, ska boka tid för en besiktning av boendet. Medverkande vid besiktning ska boendeansvarig, boende och kontraktsinnehavaren vara. Vi ser helst att alla är med på plats men digital medverkan kan upprättas vid behov.
Om den boende, eller eventuellt husdjur som befunnit sig på boendet, orsakat skada i bostaden kan kontraktsinnehavaren komma att bli ersättningsskyldig för åtgärdande av skadan.
För att säga upp ditt boendekontrakt tidigare än avtalat så skickar du din uppsägning via e-post till nordvik@naturbruk.net. I mailet behöver du som identifikation ange ditt kundnummer, vilket finns på fakturan. Uppsägningen gäller tidigast från månadsskiftet som inträffar närmast efter en månad från uppsägningen.
Rökfritt
Hela området på Nordvik är rökfritt enligt tobakslagen från 1994 om rökfria skolgårdar. För att röka behöver man därför lämna området och ta sig till anvisade platser. Samma regler gäller för elektroniska cigaretter. Efterföljs ej detta räknas det som en störning/avvikelse på boendet.
Lugn och ro
Klockan 22:00 ska det vara lugnt på boendet. Samma regler gäller i alla hyreslägenheter då andra boenden ska kunna gå och lägga sig. Vid störning och oro på boendet kontaktas vårdnadshavare, detta gäller även om eleven är över 18 år. Efterföljs ej detta räknas det som en störning/avvikelse på boendet.
Brandlarm
Detektorer sitter i alla rum i taket och i allrummen. Det är ett direktlarm till SOS. Återsamlingsplats vid brand är ridhuset.
Vårdnadshavare/kontraktsinnehavare kan komma bli ersättningsskyldig om det visar sig att larmet förorsakats av oaktsamhet (en icke brand). Kostnad vid första larmet är 6 000kr, andra larmet 12 000kr.
OBS! Tänk på att det inte är tillåtet med levande ljus i någon form på boendet, det är dels en brandrisk och dels löser de ut brandlarmet. Även elektroniska cigaretter utlöser brandlarmet och är därav otillåtna på elevhemmet. Efterföljs ej regler kring ljus eller e-cigaretter räknas det som en störning/avvikelse på boendet. För mysfaktor är det i så fall bättre med godkända ljusslingor eller batteriljus.
En alkohol- och drogfri miljö
Nordviks boende ska erbjuda en trygg och trivsam miljö. Skolan och fritidsverksamheten har därför nolltolerans mot droger, alkohol och andra typer av berusningsmedel. På boendet accepterar vi därför inte någon form av alkohol, andra berusningsmedel, droger eller illegala substanser och hyreskontraktet kan sägas upp med omedelbar verkan om det är klarlagt att eleven nyttjat detta på på Nordvik.
Kontakt tas alltid med vårdnadshavare/kontraktsinnehavare, även om eleven är över 18 år.
Nordvik, som boendevärd, kontaktar vårdnadshavare/kontraktsinnehavare, vid misstanke om användning, även om eleven är över 18 år. Vi erbjuder hen att uppvisa en dokumenterad drogfrihet (genom drogtest). Tills dess att drogfrihet är uppvisad får hen inte bo på Nordvik. Medverkar inte elev och/eller vårdnadshavare till detta eller att drogtestet är positivt sägs hyreskontraktet automatiskt upp.
Vid vetskap eller misstanke om användning av alkohol, droger eller andra illegala substanser åligger det även all Nordviks personal att underrättar rektor på Kramfors Gymnasium, därefter följs arbetsordningen i gymnasieskolans policy ” Plan vid misstanke om användning av droger”.
Konsekvenser vid brytande av någon av riktlinjerna och rutinerna
Nordviks elevboende är tryggt och lugnt med hög trivsel! Vi har en god gemenskap både mellan de boende och mellan boende och personal. För att fortsätta ha det tryggt och lugnt för alla boende vill vi att alla följer våra gemensamma rutiner och riktlinjer och vi tror att vårdnadshavare stödjer oss i det arbetet. Om det skulle ske att någon boende bryter mot våra regler finns därför en konsekvenstrappa. Vid överträdelser följs rutinen och även kontraktsinnehavaren/vårdnadshavaren är delaktig i processen.
Vid brytande om regel på boendet gällande nolltolerans mot alkohol på boendet kommer man direkt till det sista steget och förlorar sitt boende på Nordvik. Vid eventuella brott, som stöld, medveten skadegörelse eller droganvändning, görs även en polisanmälan och även då kommer man direkt till det sista steget och förlorar sin plats på boendet.
Tack vare tydliga regler och rutiner samt det konsekventa förhållningssättet så hjälper vi våra ungdomar att göra kloka och eftertänksamma val och vi fortsätter vare ett elevhem som präglas av glädje, gemenskap och trivsel!
Konsekvenstrappa vid störning/avvikelse på boendet:
- Klargörande samtal
- Tillrättavisande samtal
- Medvetandegörande samtal
- Tillfällig avstängning från boendet
- Förlorar sin plats på boendet
Om ungdomen, mot förmodan, inte var redo att bo själv och på grund av vårdnadshavarens eget beslut eller om ungdomen på grund av allvarliga förseelser skulle förlora sin plats på boendet så har ungdomen ändå kvar sin utbildningsplats på utbildningen. Ungdomen kan då fortsättningsvis dagpendla till utbildningsplatsen eller att vårdnadshavaren undersöker möjlighet till privat inackordering hos privat hyresvärd i intilliggande byar/samhällen.
Följ oss på
sociala medier